Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

MIROSLAV VILHAR (1818–1871)

Čeprav se je Vilhar šolal za pravnika, ga danes poznamo kot skladatelja, politika in časnikarja. Je avtor besedila skladbe Lipa, njegova najbolj znana zborovska pesem, za katero je napisal tako besedilo kot tudi glasbo, pa je Po jezeru (prvoten naslov je bil Na jezeru).

Kakšno zasedbo si slišal na posnetku?

Skladba Po jezeru je danes že ponarodela. Kaj to pomeni?

ANTON FOERSTER (1837–1926)

Slovenski skladatelj češkega rodu je imel velik vpliv na slovensko glasbeno življenje in bil ena izmed vodilnih osebnosti slovenske romantike.

Med njegovimi najbolj znanimi zborovskimi skladbami je Večerni ave. Poišči pesem na spletu in jo poslušaj.

FRAN GERBIČ (1840–1917)

Bil je skladatelj, operni pevec in pedagog. Napisal je okoli 600 skladb, med njimi tudi prvo slovensko romantično simfonijo. Pomemben je za razvoj slovenske glasbene kulture.

Skladbo izvaja vokalni kvartet Rusalke.

Koliko oseb sestavlja kvartet? Odgovor: {ŠTIRI;4}

Kateri inštrument spremlja kvartet? Odgovor: KLAVIR

Ali gre v tem primeru za a capella izvedbo? Odgovor: NE

JAKOB ALJAŽ (1845–1927)

Jakob Aljaž, skladatelj, ki je poslovenil pesem Sveta noč, je napisal zborovsko priredbo Oj, Triglav, moj dom. Po njemu se imenuje Aljažev stolp na Triglavu.

<NAZAJ
>NAPREJ94/127