Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kiparska oblika, ki je del stavbe, se imenuje arhitekturna plastika oz. arhitekturno kiparstvo. To je lahko samostojen kip ali pa relief, ki je oblikovan na posameznih površinah stavbe.

Vloge in naloge kiparskih del, ki so del arhitekture, niso le krasilne, dekorativne narave, temveč lahko prevzemajo celo nosilno vlogo (stebri kariatide in atlanti) in poudarjajo določene stavbne člene.

Pártenon, tempelj atenske Akropole, 5. stol. pr. n. št.

Friedrich Sigmundt, portal Urbančeve veleblagovnice v Ljubljani, 1902-1903

Omenili smo, da arhitekturni kipi lahko prevzemajo nosilno vlogo. To pomeni, da namesto stebrov težo stavbe nosijo kipi. Večinoma so celopostavni. Takšni kipi lahko stojijo samostojno ali pa kot konzole izstopajo iz podlage. Pri tem so s celotnim zadnjim delom naslonjeni na podlago.
Poznamo jih iz obdobja stare Grčije:
Ženske figure v vlogi stebrov se imenujejo kariatide.
Moške figure so atlantidi.

<NAZAJ
>NAPREJ72/120