Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

PERFORMANS se je pojavil po letu 1970 v ZDA, zahodni Evropi in na Japonskem. Že od leta 1959 poznamo happeninge Allana Kaprowa, ki so se hitro razširili vsepovsod. Danes tako dejavnost imenujemo performans.

Performans je umetniška stvaritev, ki se izvaja na različne načine. Združuje prvine gledališča, plesa in glasbe z vizualno umetnostjo. Sceno in rekvizite vnaprej pripravi umetnik. Vnaprej določi tudi ogrodje poteka dejavnosti, ki je spontano glede na to, kako se gledalci in izvajalci odzivajo. Umetnik poskuša ustvariti neposreden stik z občinstvom, lahko nastopa ali pa se umakne v ozadje. Občinstvo si mora vzeti čas, da se posveti umetniku in njegovi dejavnosti. Pozornost je usmerjena v postopek nastajanja, v katerega so vključeni gledalci. Performans je minljiva oblika umetniškega ustvarjanja, ohranita jo fotografija ali film.

Joseph Beuys na predavanju Vsakdo je umetnik, 1978, Achberg, Nemčija

BODY ART je umetnostna zvrst, pri kateri se umetniška akcija dogaja na telesu ali pa z njegovo pomočjo (uporabo). Pri tej umetniški praksi se umetnik izraža ali podaja stališče s telesom. Poslikave telesa so le ena izmed oblik body arta. Francoski umetnik Yves Klein je na platna odtiskoval s svežo barvo poslikana ženska telesa. Srbska umetnica Marina Abramović je na svojih performansih raziskovala skrajne meje fizičnih in psihičnih zmožnosti lastnega telesa. Glede na izrazne načine je ta umetnostna zvrst blizu performansu.

 


Yves Klein, Ant 154, 1961, pigment in sintetične smole na platnu

<NAZAJ
>NAPREJ58/120