Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Instalacija je v osnovi najbližja kiparstvu. Gre za postavitve objektov v tridimenzionalnem prostoru tako, da pri ogledu umetniške instalacije doživljamo prostor kot celoto. Ta poseben prostor je tisti, ki nam vzbuja občutenja in prinaša sporočilo umetnika. Takšne postavitve so lahko v zaprtem, galerijskem prostoru, lahko so pa postavljene na prostem, v urbanem ali naravnem prostoru.

Martin Kippenberger, Zdaj grem v brezov gozd, ker bodo tam tablete delovale, 1990, lepenka, plastika, kovina, les, črno-beli odtisi

Umetnik s prostorsko postavitvijo izrazi svoja občutja in gledalcu sporoča svoje misli skozi uporabljene objekte, materiale, način postavitve. Včasih pa tudi naslov dodatno pojasnjuje sporočilo ali pa se umetnik poigra z besedami kot v primeru instalacije nemškega umetnika (originalni naslov »Jetzt gehe ich in den birkenwald, denn meine pillen wirken bald«).

V poglavju ugotavljamo, da so sredstva, s katerimi se lahko umetnik izrazi, skorajda neomejena. Umetniki v instalacijo vključujejo različne, manj običajne materiale, uporabljajo pa tudi moderno tehnologijo in medije, zato so lahko v instalacijah prisotni zvok, video, splet, svetlobni učinki.

Olafur Eliasson, Vaše telo dela, 2011, folija, les, svetilke

<NAZAJ
>NAPREJ90/120