Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

DRUŽBENE SPREMEMBE V KLASICIZMU

V drugi polovici 18. stoletja ideje razsvetljenskega gibanja poudarjajo pravice posameznika. Zgodijo se pomembne družbene spremembe: odprava fevdalizma, francoska revolucija (1789), odprava podložništva (deklaracija o človekovih pravicah v ZDA, 1776). Te spremembe izrazito vplivajo na dostopnost glasbe širšemu krogu poslušalstva, saj se ta z dvorov seli v meščanske salone, kavarne in koncertne dvorane. Posledica je spremenjen družbeni položaj skladatelja, saj se je začel prilagajati željam in okusu širšega kroga poslušalcev.

DUNAJSKI KLASIKI

Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart in Ludwig van Beethoven so skladatelji zlatega obdobja evropske klasične glasbe, klasicizma.

 Joseph Haydn

Wolfgang Amadeus

Mozart

Ludwig van

Beethoven

Vsi trije skladatelji so delovali na Dunaju, zato jih poznamo pod imenom DUNAJSKI KLASIKI.

Primerjaj Dunaj nekoč in danes. Misli izmenjaj s sošolcem.


 Dunaj ob koncu 18. stoletja  Dunaj na začetku 21. stoletja

Dunaj je več kot 250 let pozneje še vedno pomembno središče evropske klasične glasbe. Tukaj deluje svetovno priznani orkester Dunajske državne opere in Dunajske filharmonije, v katerem igra tudi kontrabasist Iztok Hrastnik, po več kot sto letih edini Slovenec, ki mu je uspelo opraviti avdicijo za ta vrhunski orkester.

<NAZAJ
>NAPREJ3/127