Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

godalni kvartet

Prisluhni zvočnemu primeru in odgovori na vprašanje.

Izberi vse inštrumente, ki si jih slišal v zvočnem primeru. {Namig;V zasedbi ni samo ena violina, ampak dve, vendar je drugo težko prepoznati zaradi enake zvočne barve. V zasedbi ni največjega predstavnika godal.}

V vsakem izmed spodnjih zvočnih primerov godalnega kvarteta posamezno godalo igra nekoliko glasneje od preostalih treh. Pozorno prisluhni zvočnim primerom in jih poveži z imenom godala, ki je v ospredju.

Violončelo
1. violina
Viola
2. violina
Število napačnih: 0

Godalni kvartet je glasbena oblika za dve violini, violo in violončelo. Praviloma je štiristavčen in ima enako zgradbo kot sonata.

Do Josepha Haydna godalni kvartet ni imel stalno uveljavljene oblike, nato pa je skladatelj uvedel štiri stavke, ki so se obdržali kot standardni vzorec še dolgo v 20. stoletje.

Oglej si videoposnetek, kjer godalni kvartet Feguš izvaja godalni kvartet.


 Godalni kvartet Feguš (foto: Bojan Rodin)

<NAZAJ
>NAPREJ6/127