Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Dvořákovega učenca Williama Armsa Fisherja je navdihnil afroameriški prizvok teme 2. stavka simfonije Iz novega sveta, katero je priredil v gospel z nazivom Going home.

Poslušaj izvedbo teme iz 9. simfonije, kot jo je napisal Dvořák, nato pa Fisherjevo priredbo in ju primerjaj.

Ista tema je prevedena tudi v slovenščino. Zapoj jo v razredu ob spremljavi Orffovih inštrumentov (spremljavo lahko prirediš po svoje).

Modest Petrovič Musorgski

Je bil mladenič, ki se je odrekel vojaškemu življenju in bleščeči karieri mladega častnika in se zaposlil kot uradnik, da bi imel dovolj časa za ustvarjanje glasbe. Leta 1856 se je Musorgski med potovanjem po Rusiji zavedel globokega občutka, da je eno z domovino. Pisal je svojem prijatelju in učitelju Balakirevu: »Veš, da sem bil svetovljan, zdaj pa sem doživel nekakšno ponovno rojstvo: približal sem se vsemu, kar je rusko.« Svoje občutke je prenesel tudi v svojo glasbo.

Zapoj rusko pesem Podmoskovski večer, nato pa poslušaj odlomek iz Preludija za opero Hovanščina skladatelja Musorgskega, poimenovanega Zora na reki Moskvi.

Ali sta si skladbi v čem podobni? Kakšno občutje pričarata?

<NAZAJ
>NAPREJ75/127