Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Slike z razstave so klavirska suita, ki jo je Musorgski napisal v spomin na enega svojih najboljših prijateljev, slikarja Victorja Hartmanna.

Oglej si šest ohranjenih slik Victorja Hartmana. Z izbiro številk pod njimi prisluhni skladbam, ki jih je Musorgski napisal za vsako posamezno sliko.

50 let pozneje je francoski skladatelj Maurice Ravel priredil Slike z razstave v orkestrsko skladbo, ki je postala izjemno priljubljena.

Prisluhni skladbi za sliko Velika kijevska vrata v orkestralni izvedbi. Katera ti je bolj všeč – klavirska ali orkestrska izvedba – in zakaj?

Modest Petrovič Musorgski je bil član skupine petih skladateljev, imenovane »mogočna peščica« ali »ruska peterka«. Cilj ruske peterke je bilo ustvarjanje glasbe s pridihom ruske folklore. Člani skupine niso bili poklicni glasbeniki, vendar so z združenimi močmi ustvarili še danes priljubljene skladbe.

Poveži prepoznavne skladbe z njihovimi skladatelji, člani ruske peterke.

1. Modest Petrovič Musorgski,

2. Nikolaj Rimski-Korsakov,

3. Aleksander Porfirjevič Borodin

{2;1;3}
{3;2;1}
{1;2;3}
 

<NAZAJ
>NAPREJ76/127