Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

povzetek

19. stoletje je bil čas prebujanja narodne zavesti. Pojavila se je močna želja po pripadnosti lastnemu narodu in potreba po izražanju ljubezni do domovine.

V glasbi se za vsako državo razvijejo različne smernice in značilnosti, poimenovane

N A C I O N A L N E     Š O L E

Češka in Rusija sta bili državi, v katerih se je med prvimi začelo narodno prebujenje.

Poveži predstavnike nacionalnih šol z državo, iz katere prihajajo.Antonin Dvořák
Aleksander Porfirjevič Borodin
Nikolaj Rimski-Korsakov
Bedřich Smetana
Modest Petrovič Musorgski

Antonin Dvořák, češki skladatelj, violinist in dirigent je navdih za glasbo iskal tako v češki folklori kot tudi v folklori drugih ljudstev.

Izmed njegovih številnih skladb smo poslušali.

Narodno obarvana glasba se je začela v Rusiji z delovanjem petih skladateljev, zbranih pod imenom »mogočna peščica« ali »ruska peterka«. Med njimi se je v svojih skladbah najbolj dotaknil ruske zavesti nadarjeni Modest Petrovič Musorgski.

Med njegovimi najbolj znanimi skladbami je klavirska suita Slike z razstave, ko so avtorja navdihnile slike njegovega prijatelja Victorja Hartmanna. Isto skladbo je 50 let pozneje skladatelj Maurice Ravel priredil za orkester.

<NAZAJ
>NAPREJ77/127