Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Visoki tisk je način tiskanja, pri katerem ima matrica dvignjene in poglobljene dele. Barvo nanašamo z valjčkom na dvignjene dele matrice ter matrico odtisnemo. Na ta način tiskamo linorez, lesorez, šablonski tisk, kolagrafijo itn.

Matrica za visoki tisk

 

 

Shema matrice visokega tiska

Pri globokem tisku razimo risbo v kovinsko ploščo ali ploščo iz drugih materialov. To lahko počnemo s pomočjo jeklene igle in drugih ostrih orodij (suha igla in gravura), s pomočjo kisline (jedkanica) ali z nanašanjem disperzijskega lepila in drugih materialov (kolagrafija). Barvo potem vtremo v poglobljene dele matrice, s površine matrice pa jo skrbno obrišemo. Potem matrico odtisnemo na vlažen papir.

Matrica za globoki tisk

 

 

 

 

 

Shema matrice globokega tiska

Pri ploskem tisku z orodjem v matrico ne posegamo. Najpogostejša tehnika med grafiki je litografija, ki temelji na odbojnosti vode in maščobe. Osnovni material za matrico je približno 10 cm debela kamnita plošča. Tudi monotipija, ki jo izvajamo v šoli, je tehnika ploskega tiska.

 Litografski kamen

 

 

 


Shema matrice ploskega tiska

Obstaja tudi grafična tehnika, pri kateri barvo pretisnemo skozi posebna sita. Ta tehnika je sitotisk.

Vse grafične tehnike, razen monotipije, lahko natisnemo večkrat, celo prek stokrat. Vsak grafični list mora biti označen, imeti mora signaturo, ki nam pove, kdo je avtor, koliko odtisov je narejenih, v kateri grafični tehniki, naslov dela in leto nastanka. Označimo (signiramo) jo s svinčnikom na spodnji del grafičnega lista, pod odtisom.

Učenec je svojo grafiko podpisal s svinčnikom, napisal število odtisov, leto nastanka grafike in na sredi še naslov motiva. Ali jih je pravilno označil?

<NAZAJ
>NAPREJ54/125