Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Grafične tehnike razlikujemo po načinu (vrsti) tiska. Pri grafičnih tehnikah, kot so suha igla, kolagrafija in jedkanica, praviloma ne tiskamo s površine matrice. Kako imenujemo ta način tiskanja?
Označi pravilni odgovor.

2.

Pomemben dejavnik pri tiskanju je izbira papirja. Če hočemo, da papir lepo sprejme barvo in se prilagodi matrici ter ne poka, mora biti primerno vlažen. Samo dovolj elastičen in prilagodljiv papir sprejema in vpija barvo.
Zakaj moramo pri globokem tisku navlažiti papir?

Matrica je osnovna plošča iz cinka, bakra, aluminija, lesa ali plošč iz umetnih mas, s katere dobimo odtis. Ta se z določenim grafičnim postopkom prenese na papir.

 

 

 

Rembrandt van Rijn, Rembrandt riše ob oknu, 1648, suha igla, jedkanica in gravura

 

<NAZAJ
>NAPREJ58/125