Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

KOLAGRAFIJA

Kolagrafija je grafična tehnika, ki jo lahko prištevamo med tehnike visokega ali globokega tiska. Matrico izdelamo s tekočim lepilom, najboljše je lepilo za les. Pri kolagrafiji v visokem tisku rišemo risbo z nanašanjem lepila iz tube. Ne smemo ga nanašati na debelo, da ni matrica previsoka. Na posušeno matrico nanesemo barvo z valjčkom na dvignjene dele.
Pri kolagrafiji globokega tiska nanesemo lepilo po celotni površini kartona, nato pa ga z različnimi risali pobiramo z določenih območij. Še na mokro površino lepila lahko potresemo različne materiale, npr. mivko, pesek, da dobimo zrnato teksturo. Ko se lepilo posuši, lahko praskamo motiv z jekleno konico. Matrico premažemo z grafično barvo, površino obrišemo in odtisnemo na vlažen list.

K razvoju tehnike kolagrafije je zagotovo pomemben delež prispeval ustvarjalec Črtomir Frelih.

Črtomir Frelih, Borderline 4, 1996, kolagrafija

<NAZAJ
>NAPREJ56/125