Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Stavbna lupina

Narava oblikuje naravni prostor, človek pa s svojim posegom oblikuje umetni prostor, da služi njegovim potrebam.
Iz preprostih zavetij pred vremenskimi vplivi so nastale lesene, kamnite, glinene kolibe, pozneje ob pomoči orodja lesene koče. Človek si je izdelal bivališče in se tako ločil od zunanjega, naravnega prostora.

Tako kot ima svojo lupino (bivališče) polž, poznamo izraz lupina tudi v arhitekturi, kjer ima podoben pomen.

Lupina stavbe ločuje zunanji prostor od notranjega. Lupino sestavljajo tla, stene in stropi. Vanjo vgradimo tudi okna, vrata, ki nas ločijo od zunanjega prostora ali povezujejo posamezne prostore ter prepuščajo svetlobo in zrak v notranjost stavbne lupine.

Z lupino prostor omejimo, ga oblikujemo. V ta namen uporabljamo različne materiale. Ti so lahko naravni ali umetni: kamen, les, beton, železo, jeklo, steklo, opeka, umetne mase ...

Vsaka stavba s svojo obliko odseva čas, v katerem je nastala. Stavbe so se skozi čas spreminjale, tako zaradi slogov, ki so se odražali na vseh področjih umetnosti, kot zaradi tehnoloških dosežkov.


Nekatere načrtovalce stavb je navdihovala preteklost, ki so jo na poseben način oplemenitili z lastnimi, sodobnimi idejami. Eden takšnih primerov je tudi NUK, delo velikega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

NUK, Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani, Jože Plečnik.

<NAZAJ
>NAPREJ95/125