Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Konstrukcija in stabilnost

Nekatere stavbe nas navdušijo s svojo dovršeno lepoto, druge z mogočnostjo. V zgodovini so nekateri arhitekti prav drzno načrtovali. Ukvarjali so se z nosilnostjo težkih materialov in izoblikovali nove podporne elemente, da so dosegli stabilnost nošenih elementov (stebri, oboki, rebra, kupola ...).
Iz zgodovine poznamo mogočne egipčanske piramide, grške in rimske templje, gradove, palače in katedrale.

 


Panteon v Rimu, 118-128

Načrtovalec stavb, arhitekt, za stavbo izdela najprej skico, nato podroben načrt in marsikdaj tudi maketo stavbe.

Maketa je tridimenzionalni model neke stavbe (lahko tudi ladje, letala ...) v pomanjšanem merilu. Maketo izdelamo za nazoren prikaz oblike objekta. Lahko pa je maketa tudi zgolj del ustvarjalnega procesa, ob katerem snujemo neko obliko. V takšnih primerih ima maketa vlogo skice.

Maketa stavbe in prostorske ureditve

Arhitekt pri svojem delu sodeluje z inženirji gradbeništva in drugimi strokovnjaki. Upoštevati je treba statično varnost stavbe, kar pomeni, da preveri: trdnost podlage, kjer bo stavba stala, globino in širino temeljev, debelino zidov in preklad med njimi ... Stavbo arhitekt načrtuje tako, da bo odporna proti velikim obremenitvam, tudi proti potresu.
Ob tem mora arhitekt upoštevati še načela trajnostnega prostorskega razvoja (ekološka kakovost zgradbe, ekonomsko smiselni stroški zgradbe, kakovostni in zdravju prijazni materiali, kakovostne statične rešitve, dobra izolacija ...).

Konstrukcija označuje celotno strukturo stavbe, ki jo sestavljajo nosilni in nošeni deli. Konstrukcija omogoča trdnost in stabilnost stavbe.

Na temeljih so postavljene nosilne stene, podporni stebri, plošče in drugi elementi, ki nosijo ostale, nošene dele. Brez njih stavba ne stoji. Konstrukcija je lahko iz različnih materialov: lesa, jekla, kamna, opeke, prednapetega betona ...

<NAZAJ
>NAPREJ97/125