Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Animacija

Beseda animacija je latinskega izvora. 'Anima' pomeni duša, zato glagol 'animare' pomeni oživljanje, dajati nečemu dušo.

 

 

Z ustvarjanjem iluzije gibanja s hitrim menjavanjem sličic izdelamo animirani film. V uvodu smo omenili, da so prvi filmi nastali z risbami, kar pomeni, da so bili ravno risani filmi prve gibljive podobe. K nastanku teh pa so pripomogle optične igračke iz 19. stoletja.

Izraz animacija označuje posebno obliko filma, kjer ustvarjamo iluzijo gibanja s hitrim prikazovanjem sličic. Vsaka izmed sličic se nekoliko razlikuje od prejšnje.

Animacija je eden izmed vizualnih medijev, saj deluje kot komunikacijsko sredstvo z gledalcem.
Animirati negibljivo in statično pomeni ustvariti optično prevaro. Kar torej lahko premaknemo v resničnosti ali pred kamero, lahko vključimo v animacijo: risbo, lutko, predmete, oblike iz narave, figure iz različnih materialov (plastelin, les ...), oblike, izrezane iz barvnih papirjev ...

Glede na način izdelave animacije ločimo:
- risani film (risba na celulojdnih folijah),
- stop motion animacijo (animacija lutk in predmetov) ter
- računalniško animacijo.

Risani film

Sneguljčica in sedem palčkov, The Walt Disney Company, 1937

<NAZAJ
>NAPREJ41/120