Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Računalniška animacija

 

Oglej si kratek film Čikorija 'an kafe avtorja Dušana Kastelica. Avtor je s svojo ekipo izdelal animirani film po pesmi Iztoka Mlakarja. Po pesmi so zapisali scenarij in izdelali snemalno knjigo, ki jo vodi režiser. Ker pa v tem primeru ne gre za igrani film, so izdelali še animatik, posebno snemalno knjigo za animiran film, kjer so narisani in zapisani premiki - animacije -, da se pri izdelavi ne dela odvečnih scen. Kljub temu, da film na prvi pogled deluje kot stop motion animacija, je to animacija, narejena z računalniškim programom.

Računalniška animacija je novejša tehnika izdelave animacije, ki jo je prinesel tehnološki razvoj. Različne programske opreme nudijo posebne učinke, spremembe svetlobe, barv, površine, gibov, različne izrazne možnosti ..., kar prenašamo na izbrane like in jih ravno tako animiramo sličico za sličico (formati jpg, png, gif, tiff). Program jih sestavlja v končno obliko, animacijo. Zapisani posnetki so datoteke, ki jih prepoznamo po končnicah: ani, fla, swf, swi, gif ...

Animacija je lahko 2D (dvodimenzionalna) ali 3D (tridimenzionalna), odvisno od uporabe oblik in prostora, v katerem je posneta. Tridimenzionalnost je možno z današnjo razvito računalniško tehnologijo močno približati resničnosti. Tudi filmska industrija danes precej uporablja računalniško animacijo, da doseže posebne učinke. Takšni filmi so na primer Gospodar prstanov, Kronike Spyderwick, filmi o Harryju Potterju in drugi.

 

Charles Schulz, Snoopy, pes iz stripa Peanuts, osnova za poznejše animacije

<NAZAJ
>NAPREJ43/120