Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Animacija je hitro menjavanje slik, ki so izdelane dvo- ali tridimenzionalno. Sličice, ki so si med seboj rahlo različne, se izmenjujejo tako hitro, da jih naše oko zaznava kot gibanje.

Gre torej za iluzijo gibanja oziroma optično prevaro, saj ne vsebuje resničnega gibanja. Rezultat je animirani film.

Risane sličice, kjer ni vključenega resničnega prostora, so del 2D-animacije. Z vključevanjem tridimenzionalne scene in s tridimenzionalnim prikazom predmetov izdelamo 3D-animacijo.

Animirane filme razlikujemo po tehniki izdelave:
Pri risanem filmu gre za nastajanje sličic z risanjem likov s črtami, ki jih v posnetek sestavljamo s hitro menjavo.
Stop motion animacija vključuje fotografiranje premikov predmetov, lutk v nekem resničnem okolju z izdelanim ozadjem.
Računalniška animacija pa je nastanek in menjava slik s pomočjo računalnika.

Ne glede na tehniko ima izdelava animiranega filma posebnosti, ki so skupne vsem načinom: priprava filma, ki vključuje celoten postopek od ideje in scenarija do priprave snemalne knjige, snemanja, montaže in končnega skupnega zapisa slike in zvoka.

Oživljanja izmišljenega sveta, kar animacija vsekakor je, ne bi bilo brez zvoka. Dialoge in glasbo lahko posnamejo v postopku animacije ali na koncu.

 

 

 

Koyaa, Kolja Saksida, 2011

<NAZAJ
>NAPREJ44/120