Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Risani film je tradicionalna oblika animiranega filma.
Tehniko izdelave je poenostavila iznajdba 'celov' - celulojdnih prosojnih listov -, na katere se na vsako folijo nariše drug lik. Posebej se nariše še ozadje, združeno pa več folij skupaj fotografiramo za eno sličico. Za naslednje sličice folije menjavamo ali premikamo.

Animatorji rišejo vse like filma s črto. Izrišejo konturo, koloristi pa barvajo oblike. Izdelane fotografije se z animacijsko kamero ali optičnim bralnikom prenese v digitalni zapis, na računalnik ali na filmski trak. Verjetno poznaš risane junake: mačka Feliksa, Betty Boop, Popaja, Mikija Miško, Zajca Dolgouhca, Silvestra in Čivkca, Cestnega dirkača, Toma in Jerryja, Baltazarja, Stripyja, Medveda Bojana, Hribce, Bizgece ...

 

 

Odlomek risanega filma Medved Bojan 

Stop motion animacija

Animacija lutk in predmetov se z angleškim izrazom imenuje stop motion animacija. V tem primeru snemamo s fotoaparatom sliko za sliko. Iluzijo gibanja ustvarjamo s premiki, gibi različnih predmetov ali figur, izdelanih iz različnih materialov. Priljubljeni so mehki gnetljivi materiali, saj preprosteje ustvarimo spremembe oblikam. Figure iz barvnih papirjev animiramo s premikanjem izrezanih ali trganih koščkov. Pri izdelavi tovrstne animacije potrebujemo fotoaparat na stojalu, primerno osvetlitev in ustrezno ozadje. Po izdelanem scenariju in snemalni knjigi se animator s skupino lahko loti dela. Scenograf z uporabo različnih materialov izdela tridimenzionalno sceno.

 

   
Scena in plakat animiranega filma Predbožična mora, 1993

<NAZAJ
>NAPREJ42/120