Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

GRAFIČNE TEHNIKE

Na videz samega grafičnega lista vplivajo način nanosa barve na matrico in odtiskovanja, material matrice in tudi sam grafični papir. Govorimo o različnih grafičnih tehnikah.

VISOKI TISK

Tiskamo obarvane zgornje, vrhnje površine matrice. Tehnike: tisk s pečatniki, šablonski tisk, kolažni tisk, linorez, lesorez, rez v mavčno ploščo, kolagrafija. 

GLOBOKI TISK

Poglobljena risba na matrici se odtiskuje tako, da barvo najprej vtremo v zareze. Odvečno barvo na površini obrišemo in naredimo odtis. Tehnike: suha igla, bakrorez, kolagrafija, jedkanica, akvatinta, vernis mou, reservage.

SLEPI TISK

Poglobljena risba na matrici se odtiskuje tako, da barvo najprej vtremo v zareze. Odvečno barvo na površini obrišemo in naredimo odtis. Tehnike: suha igla, bakrorez, kolagrafija, jedkanica, akvatinta, vernis mou, reservage.

Vlasta Markočič, Dar narave, 2007, slepi tisk, barvni linorez in kolagrafija

PLOSKI TISK

Pri ploskem tisku matrica ostane brez vdolbin, vse je v isti ravnini. Tiskanje temelji na mastnih in nemastnih delih. Na matrico rišemo z mastnimi risali, lahko pa se risba na ploščo prenese s fotopostopki.


Monotipija je posebna tehnika, kjer ni možno dobiti več odtisov, ampak le enega, saj odtisnemo ali naslikamo sliko z gladke površine ali rišemo na zadnjo stran grafičnega lista, ki je položen na matrico z barvo.

Litografija je zelo razširjena grafična tehnika. Likovni motiv nanesemo na zglajen apnenčasti kamen, na katerega umetnik riše z mastnim tušem ali litografsko kredo. Tehnika dovoljuje tonsko risbo, sproščene poteze, zato so v litografiji ustvarjali številni umetniki.

Na posnetku si lahko ogledaš postopek litografije.

Posebna tehnika ploskega tiska je ofsetni tisk, kjer je matrica zelo tanka plošča, ki jo je možno zviti. Ta način tiskanja je najpogostejši pri industrijski grafiki.

<NAZAJ
>NAPREJ48/120