Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

MALA GRAFIKA, EKSLIBRIS

Grafični odtis, ki ni večji od 10 x 10 centimetrov, imenujemo mala grafika.
Posebna oblika male grafike je ekslibris.

Beseda je latinskega izvora, ex libris, in pomeni iz knjige oziroma iz moje knjižnice. Z ekslibrisom, imenovanim tudi vlepnica, so lastniki že v 15. stoletju označevali svoje knjige. Naročili so svoj lastni znak, ki je obvezno vseboval tudi napis 'ex libris', in ga nalepili v knjigo.

Ker gre za osebni znak, je tudi motiv povezan z lastnikom. Na ekslibrisu so upodobljene posebnosti iz življenja naročnika, lahko njegovo delo ali konjički, seveda pa je zapisano tudi ime lastnika. Po teh ekslibrisih lahko hitro ugotovimo, s čim se oseba ukvarja.  


Primer ekslibrisa v knjigi Španski ljudje iz leta 1844 

 

<NAZAJ
>NAPREJ50/120