Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVZETEK

Umetniška grafika je področje ustvarjanja, ko z odtiskovanjem lahko izdelamo več enakih odtisov. Za to izdelamo matrico, ki jo pripravimo zrcalno, da bo odtis pravilno obrnjen. Matrice so izdelane iz različnih materialov, po čemer tudi ločimo različne tehnike glede na tiskanje.
Spoznali smo naslednje grafične tehnike:
• visoki tisk,
• globoki tisk,
• ploski tisk,
• sitotisk (tiskanje s pretiskovanjem skozi šablono),
• art print.

 Zvest Apollonio, Brez naslova, 1994, sitotisk

Nekatere grafike so manjšega formata. Mednje sodi tudi ekslibris. Ta grafika v motivu vsebuje osebnostne značilnosti, ime lastnika in besedo ekslibris, saj z njo označujejo lastništvo knjig.

 

Silva Karim, Ekslibris za lastno knjižnico, 1999, jedkanica

<NAZAJ
>NAPREJ52/120