Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pri Calderju se mobil zaniha že ob gibanju zraka, sape ali vetra, Tinguely je svojo umetnino pognal z motorjem, lahko bi jo tudi s pomočjo elektrike. So skulpture, ki jih premaknemo tako, da se jih dotikamo (glej Soto na str. 6), so pa tudi kipi, ki jih spravimo v gibanje s pomočjo vode.
Takšna je tudi kamnita krogla, ki jo je ustvaril nemški umetnik Christian Tobin. Umetnik je s pomočjo posebne črpalke dosegel, da se težka kamnita krogla vrti na tanki plasti vode. Pričujoča kinetična skulptura stoji v enem izmed parkov v Zürichu v Švici.

Christian Tobin, Krogla v parku Zürichhorn, 1984 

Bistvo spodnje skulpture je prav v njeni gibljivosti. Obiskovalci se lahko dotikajo posameznih delov skulpture, lahko jih premikajo. Skulpturo lahko premika tudi veter, z zibanjem se posamezni elementi v središču dotikajo in ustvarjajo zvok. Kombinacija gibanja in zvoka vzbuja pri gledalcu prav posebna občutja.

Karen Macher Nesta, Uravnovešanje narave, 2013, les 

 

<NAZAJ
>NAPREJ81/120