Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tudi slovenski kiparji so v šestdesetih letih iskali vzore pri tujih kiparjih in oblikovali gibajoče se kipe. Omeniti velja Slavka Tihca, profesorja kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Tudi njegova učenka Milena Braniselj se od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja v slovenskem prostoru najdosledneje ukvarja s kinetičnim oziroma mobilnim kiparstvom.

Milena Braniselj, Mobil na veter, 2001, les in kovina

Gibajoči se kipi učinkujejo zračno in lahkotno, če so narejeni iz lahkih materialov. Lahko jih izdelamo tudi iz materialov, ki jih najdemo v naravi (školjke, storži, naplavine ...), lesa, stekla, pločevine, žice, umetnih snovi in tudi iz različnih odsluženih predmetov.

 

Skupina učencev 9. razreda, 2014, pločevina, odpadne zgoščenke, vrvice

Učenki 9. razreda, mehki mobile, 2005, seno in vrvice

<NAZAJ
>NAPREJ82/120