Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Mobili so gibljivi kipi, ki se premikajo, nihajo, valovijo ali se kako drugače gibljejo in se s tem stalno spreminjajo. Običajno so sestavljeni iz lahkih materialov, njihovi deli pa so na različne načine povezani med seboj.

George Rickey, Space Churn v München-Neuperlach, 1972 

Umetnine učinkujejo zračno in lahkotno. Lahko visijo v zraku, lahko pa so na posebnih podstavkih, ki jim omogočajo premikanje. Kakorkoli, njihovo ravnovesje ni trdno, nekatere že najmanjši sunek zraka spravi v gibanje. Prostor, ki ga zavzema mobil med gibanjem, se spreminja, in ko ga opazujemo, ga vsak trenutek vidimo nekoliko drugače.

Mobili delujejo lahkotno in v prostor posegajo dinamično. Premikajo se lahko mehansko, s pomočjo elektrike, s pomočjo naravnih pojavov (vetra, zraka, valov, rečnega toka, svetlobe, zvoka ...) in z dotikanjem.

 

 

Yaacov Agam, Fontana Ogenj in voda, Dizengoff Square, Tel Aviv, 1986

<NAZAJ
>NAPREJ83/120