Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756–1791)

Dunajski klasik, Wolfgang Amadeus Mozart, je vsesplošno znan kot glasbeni genij. Čudežni otrok, ki je koncertiral in skladal še preden so se njegovi vrstniki naučili brati, je v svojem kratkem življenju ustvaril ogromen opus, kljub temu pa umrl reven.

Njegova rojstna hiša (slika zgoraj desno) v Salzburgu (Avstrija), kjer se je rodil leta 1756, je danes muzej. Odraščal je v plemeniti družbi, saj je bil njegov oče, Leopold Mozart, priznan učitelj violine, ki je mladega Wolfganga z nasveti usmerjal na njegovi življenjski in glasbeni poti.

Doživeto zapoj in zaigraj pesem Očetov nasvet.

Družina Mozart je bila v Wolfgangovem otroštvu zelo slavna, množice je navduševala s turnejami in z zaslužkom dobro živela. Do svojega dvajsetega leta je Mozart ustvaril že več kot 200 glasbenih del.

Skladatelj je navdih za zapis klavirske sonate, katere odlomku boš prisluhnil, morda dobil na katerem izmed mnogo potovanj.

Prisluhnil si 3. stavku SONATE za klavir. Po naslovu skladbe, ki ga vidiš v notnem zapisu, sklepaj, kako si sledijo deli v tem stavku.

Čeprav je bil slabega zdravja, je še naprej vneto ustvarjal. Zakonca Mozart sta postala velika zapravljivca, kar ju je vodilo v revščino. Mozart je umrl leta 1791, star komaj 35 let, njegova smrt pa še danes vzbuja zanimanje javnosti, saj je zavita v sumljive okoliščine.

Ali meniš, da tudi danes nekje živi in ustvarja takšen glasbeni genij in je njegova glasba tako revolucionarna, da jo bodo ljudje poslušali še čez 250 let?

<NAZAJ
>NAPREJ12/127