Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

OPERA KOT GLASBENA OBLIKA

Oglej si dele opere Čarobna piščal, katere premiera je bila 30. septembra 1791, 67 dni pred Mozartovo smrtjo.

V 18. stoletju je po vsej Evropi prevladovala italijanska baročna opera z zgodovinskimi in mitološkimi temami.  Ker pa je meščansko občinstvo na odru želelo videti sebe in svoje težave, je to na vokalnem in vokalno-instrumentalnem področju vodilo k uporu proti baročni glasbeni miselnosti. Nove življenjske poglede meščanske družbe je v miselnosti združil Jean Jacques Rousseau z geslom »Nazaj k naravi!«

Konec 18. stoletja se je opera razdelila v tri smeri. Poveži ime s pripadajočim opisom.

OPERA SERIA
Klasična, resna opera z recitativi secci za dejanja in velikimi arijami da capo za ponazarjanja čustev. V njih so pretežno nastopali bogovi in junaki. Mojster te opere je bil baročni skladatelj Händel.
OPERA BUFFA
Komična, vesela opera, v kateri so bili upodobljeni liki iz italijanskega meščanskega življenja. Vplivala je na okorele oblike opere serie in postane vodilna operna oblika v klasicizmu.
SINGSPIEL
Spevoigra, peta in govorjena opera v domačem oziroma nemškem jeziku. Všečna gledalcem!
Število napačnih: 0

Leta 1597 so v italijanskih Firencah izvedli prvo opero z naslovom Dafne, ki jo je napisal italijanski skladatelj Jacopo Peri.

<NAZAJ
>NAPREJ26/127