Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

MOZART IN OPERA

Čeprav je zanimanje za opero sredi 18. stoletja upadalo, se je z Mozartovimi genialnimi operami povrnilo. Mozartova odrska dela po kakovosti kritiki enačijo z deli enega največjih dramatikov vseh časov Williama Shakespearja. Mozart je razumel bistvo takratnih odrskih del in jih je povzdignil visoko nad povprečje.

Oglej si odlomek iz opere Don Giovanni in označi, kako je opera uprizorjena.

 

 

Na levi fotografiji vidimo Mozarta, kako prvič predstavlja svojo opero Don Juan.

Na desni fotografiji pa je programski list opere Fidelio skladatelja Ludwiga van Beethovna.

Kaj pa preostali klasicistični skladatelji?

Dunajska klasika Ludwig van Beethoven in Joseph Haydn nista najbolj znana po svojih operah. Beethovnova edina opera Fidelio je le redko na sporedu.

Poglej odlomek iz opere Fidelio in ugotovi, kako je na posnetku uprizorjena.

<NAZAJ
>NAPREJ27/127