Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770–1827)

Ludwig van Beethoven se je rodil leta 1770 v Bonnu (Nemčija). Poznamo ga kot izrednega pianista in skladatelja.

    

Njegov vesel značaj je prekinila postopna izguba sluha, ko je bil star komaj 28 let. Trpel je močne bolečine, zapadel v globok obup in se umaknil v Heiligenstadt, kraj blizu Dunaja. Tam je napisal svojo slavno Heiligenstadtsko oporoko, v kateri opisuje tudi željo po samomoru. V trpljenju je vztrajal še več kot 25 let in svojo žalost prelival v skladanje.

Po Beethovnovi smrti, leta 1827 na Dunaju, so našli neodposlano pismo, v katerega je izlil svojo ljubezen. Namenjena je bila »nesmrtni ljubljeni«, katere identiteta še danes ni znana. 

Zapoj skladbe mojstrov klasicizma in poišči vzporednico med značajem zapisane melodije in osebnostjo skladatelja. Ali melodija ustreza tvojim predstavam o posameznem skladatelju? Pred izvedbo dobro razmisli o tempu in dinamiki, ki bi bila ustrezna za posamezno skladbo.

 

 

<NAZAJ
>NAPREJ19/127