Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

OPERA FIDELIO

Med Beethovnovimi deli prevladujejo instrumentalne glasbene oblike, napisal pa je tudi nekaj vokalnih del. Vzrok, zakaj je napisal samo eno opero ({Fidelio;Zgodba opere govori o junaštvu žene, ki preoblečena v moškega z imenom Fidelio reši svojega moža Florestana iz zapora.}), je verjetno v tem, da ni našel libretov, ki bi ustrezali njegovim visokim merilom.

KONCERT ZA KLAVIR št. 5 – IMPERATOR

Svoj zadnji klavirski koncert je skladatelj dokončal leta 1809, v letu, ko je Napoleon osvojil Dunaj. Skladateljev sluh je bil že precej šibak, pa vendar si je zaradi topovskega obstreljevanja na glavo privezal blazine.

Vpiši priimek klasicističnega skladatelja, ki je umrl istega leta, kot je nastal koncert Imperator, kmalu po kapitulaciji Dunaja.

Odgovor: HAYDN .

SONATA ZA KLAVIR št. 8 – PATETIČNA

Prisluhni odlomku sonate za klavir in s pomočjo literature, slovarja ali spleta ugotovi, kaj pomeni 'patetična'. Ugotovitev zapiši v zvezek.

KLAVIRSKA SKLADBA ZA ELIZO

Skladateljevo klavirsko delo Za Elizo so odkrili šele 40 let po njegovi smrti. Danes je eno izmed njegovih najpogosteje izvajanih del.

KONCERT ZA VIOLINO

Beethoven je v mladosti igral violino in imel do nje poseben odnos, zato ni presenetljivo, da je njegov Violinski koncert v D-duru prava mojstrovina. Violinist je moral krstno izvedbo odigrati brez vaje, saj je skladatelj, kot običajno, skladbo dokončal v zadnjem trenutku.

GODALNI KVARTETI

V godalnih kvartetih je skladatelj svoje najbolj osebne misli izrazil morda še bolj globoko kot v simfonijah in sonatah. Tudi tukaj se vidita inovativnost in drznost, s katerima je presegel klasicistične okvirje.

<NAZAJ
>NAPREJ21/127