Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Dopolni manjkajoče besede.

Ludwig van Beethoven , rojen 1770 v Nemčiji (država), je bil kljub svoji bolezni izreden pianist (izvajalec na klavir) in skladatelj . Svojo glasbeno pot je začel v klasicističnem slogu, njegovo delo pa predstavlja preboj v romantiko (obdobje, ki sledi klasicizmu). Beethovnov veseli značaj je prekinila postopna izguba sluha . Umrl je na Dunaju (mesto) leta 1827. Šele 40 let kasneje so odkrili skladbo za klavir z naslovom Za Elizo .
2.

Skladatelj je globino izraza dosegel tudi s premišljeno dinamiko. Prisluhni zvočnima primeroma in izberi decrescendo.

3.

Primerjaj partituri slovenske narodne pesmi. Izberi tisto, v kateri je dinamika ustrezno uporabljena, in pesem natančno izvedi.

4.

Prisluhni zvočnim primerom in vnesi zaporedno številko zvočnega primera k ustreznemu skladatelju in naslovu glasbenega dela.

 

Zvočni primer 1

Zvočni primer 2

Zvočni primer 3

Zvočni primer 4

Zvočni primer 5

Zvočni primer 6

 

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata za klavir, 3. stavek 5

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klavir, 1. stavek 3

Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonija št. 41, 4. stavek 1

Ludwig van Beethoven: Sonata za klavir, 1. stavek 2

Ludwig van Beethoven: Koncert za violino, 3. stavek 4

Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 9, 4. stavek 6

<NAZAJ
>NAPREJ23/127