Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

IZBRANI OPERNI SKLADATELJI

V 19. stoletju je bila opera zelo priljubljena. Vse pomembnejši so postajali vokali, vsebina oper pa čedalje manj. Operni pevci so postali zvezdniki. Ena izmed njih je bila tudi Rossinijeva žena.

Skladatelj Gioacchino Rossini je ustvarjal vse tri vrste oper, njegove najboljše pa so bile komične, v katerih je opisoval šaljivo stran življenja. Njegova najslavnejša in največkrat izvajana opera sploh je bila Seviljski brivec. Rossinijeva zadnja opera je bila Viljem Tell.

 

Izberi ustanove, v katerih si lahko opero ogledaš v Sloveniji.


SNG Maribor Slovenska filharmonija
SNG Opera in balet Ljubljana SNG Drama
Izberi barvo: pravilno, nepravilno

Tudi češki skladatelj Antonín Dvořák je znan po svojih operah. Primerjaj kostumografijo in scenografijo dveh njegovih oper, Rusalke in Italijanke v Alžiru, ki so ju izvedli v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru.

Fotografije iz opere Rusalka

Fotografije iz opere Italijanka v Alžiru

Zelo uspešen slovenski tenorist Janez Lotrič je v operi Turandot skladatelja Giacoma Puccinija izvajal Calasta, neznanega princa, ki se na prvi pogled zaljubi v lepo, a hladno princeso Turandot. Prisluhni njegovi izvedbi ene najbolj znanih tenorskih arij Nessun dorma.

<NAZAJ
>NAPREJ50/127