Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Tudi opera La Traviata, ki je temeljila na individualnih človeških značajih, je polna znanih napevov. Mednje spada tudi napev Libiamo ne' lieti calici, ali »Pijmo iz veselih čaš«. Prisluhni mu in izberi pravilni notni zapis.

Izberi pravilni notni primer

Ko je Verdi umrl, se je na milanske ulice zgrnilo več kot dvesto tisoč ljudi. Med pogrebnim sprevodom je množica nežno brundala napev iz njegove opere Nabucco, ki je prevzel že njihove dedke in babice pred skoraj šestdesetimi leti.

Na spletu poišči omenjeni napev »Va, pensiero« in ga poslušaj.

 

Verdiju v spomin

Verdi je torej eden izmed najpomembnejših opernih skladateljev glasbene romantike, ki pa je s svojimi zadnjimi operami uspešno razvil sodobnejše oblike. Imel je izreden občutek za dramatizacijo in bil je neverjeten melodik. Nehote pa je postal glasnik gibanja za osvoboditev severne Italije izpod avstrijske oblasti in združitve Italije.

<NAZAJ
>NAPREJ52/127