Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

RICHARD WAGNER (1813–1883)

Nemški operni skladatelj, dramatik, pesnik, pisatelj, gledališki režiser in dirigent Richard Wagner se je rodil leta 1813 v nemškem Leipzigu, umrl pa leta 1883 v italijanskih Benetkah. Bil je eden največjih inovatorjev v umetnostni glasbi 19. stoletja.

 

Pri dvanajstih letih se je začel učiti klavir, pozneje pa še violino.  Pri svojih petnajstih letih je prvič slišal Beethovnovi 7. in 9. simfonijo. Beethoven je postal Wagnerjev glavni navdih, zelo pa ga je navdušil tudi Mozartov Requiem.

Z novimi harmonskimi zamislimi in zgradbo svojih dramatičnih kompozicij je vplival na mnoge skladatelje romantičnega obdobja. Značilnost njegove glasbe so kromatično vodenje glasov, nerazvezani harmonski postopi, uporaba lajtmotiva, izjemno dolge sekvence. Harmonska inovacija, imenovana Tristanov akord, iz prvih taktov njegove opere Tristan in Izolda pomeni prelomni trenutek v zgodovini glasbene kompozicije.

Poglej si Tristanov akord in prisluhni, kako zveni.

Podpiral ga je bavarski kralj Ludwig II., ki je za uprizoritve njegovih oper prispeval pravo bogastvo. Med drugim je dal zgraditi gledališče v nemškem mestu Bayreuth, ki je znano po igrah, imenovanih Festspiele. Prvo Wagnerjevo opero, Rensko zlato, so odigrali leta 1876. Še vedno se tovrstne igre izvajajo na enomesečnem festivalu, ki je razprodan tudi po deset let vnaprej.

Vpiši odgovore in odkrij fotografijo znanega gledališča, ki je bilo v nemškem Bayreuthu postavljeno samo za Wagnerja.


1.


2.


3.


4.


Za vse opere, ki jih je Wagner označeval za glasbene drame, je libreto napisal sam, a več o tem bomo spregovorili v prihodnjem poglavju.

<NAZAJ
>NAPREJ53/127