Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

povzetek

Smo v obdobju romantike. Piše se leto 1840 in minilo je že več kot 240 let, odkar je leta 1597 skladatelj Jacopo Peri v Firencah napisal prvo opero z naslovom Dafne. V teh dvestotih letih se je opera močno razvijala v tri smeri. Veliko baročno in resno opero serio je čedalje bolj spodrinjala opera buffa, komična opera, ki je na oder postavljala ljudi in njihova življenja. V tem času je Mozart napisal vse svoje mojstrovine, nastale so Beethovnove simfonije in Haydnovi godalni kvarteti. In ker se skladatelji ves čas zgodovine učijo od svojih predhodnikov, nas ne preseneti, da so opere v romantiki vse boljše in boljše. Giuseppe Verdi, Italijan, ki je največji operni skladatelj vseh časov, je že leta 1843 uspel s svojo komaj tretjo opero Nabucco. Pravijo, da je bil kot današnji pop zvezdnik, katerega melodije si požvižgavamo po ulicah. Menda je Verdi lajnarju na ulici plačal, da le neha igrati njegove melodije.

 

V obdobju romantike veliko skladateljev sklada opere, saj je ta glasbena oblika zelo popularna in pogosto obiskana. Pogosto izvajana je opera Rusalka češkega skladatelja Antonína Dvořáka.

 

Primerjaj fotografijo s prve uprizoritve in tisto s slovenske uprizoritve iz leta 2014.

Kot vidiš na fotografijah, se v času do danes niso spremenile le opere. Spremenil se je tudi način izvajanja. Rečemo, da se je spremenila režija. Romantične opere se izvajajo še danes, a režiserji in koreografi imajo drugačne ideje, scenografi in kostumografi imajo na razpolago drugačne materiale in spet druge poglede. Tudi dvorana se je spremenila, čeprav ves ta čas ostaja pridih svečanosti in čarobnosti.

Na fotografiji je dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Z novimi harmonskimi zamislimi in zgradbo svojih dramatičnih kompozicij je na mnogo skladateljev romantike in vseh poznejših obdobij vplival tudi nemški skladatelj Richard Wagner. Značilnost njegove glasbe in razne harmonske inovacije, kakršen je tudi Tristanov akord, pomenijo prelomni trenutek v zgodovini glasbene kompozicije.

<NAZAJ
>NAPREJ54/127