Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

GIUSEPPE VERDI (1813–1901)

Italijanski skladatelj Giuseppe Fortunino Francesco Verdi je hitro pokazal veliko nadarjenost za glasbo. Glasbeno izobrazbo je pridobival v jezuitski knjižnici, pri mnogo skladateljih in glasbenikih ter bil sočasno prisoten v več gledališčih po Milanu. Ker je bil ta še vedno pod avstrijsko oblastjo, je imel vpogled tudi na področje klasične dunajske glasbe. Čeprav je mislil, da se bo posvetil sakralni glasbi in vodil cerkvene zbore, je ustvarjal skoraj izključno gledališko glasbo.

 

Verdi in opera

Njegova prva opera ni požela velikega uspeha. A dobil je novo priložnost in kmalu ustvaril svojo najbolj znano opero Nabucco, ki je prikazala Verdija v vsem njegovem sijaju. Uprizorili so jo v zelo veličastni operni hiši La Scala v Milanu, ki jo vidiš tudi na fotografiji.

Do svojega tridesetega leta je bil Verdi že širše poznan in uveljavljen skladatelj. Njegova dela so bila igrana v vseh najpomembnejših italijanskih opernih hišah. Toda tudi Verdi ni bil nekdo, ki bi pustil svojo slavo in ugled na cedilu, zato je sprejel vsak, še tako težak izziv. V tem obdobju nastane tudi Rigoletto, ki ga uvrščamo v sam vrh Verdijevega ustvarjanja.

Poslušaj odlomek iz opere in glede na obliko posnetka presodi, kateri del opere je to.

{arija;uvertura;duet;recitativ;medigra;zbor}

Vse Verdijeve opere so polne živega dogajanja, mnoge njegove melodije pa so tako znane, da so postale superklasika. Znana uspešnica je na primer velika koračnica iz Aide. Verdi je celo plačeval lajnarjem na ulici, da je ne bi igrali.

<NAZAJ
>NAPREJ51/127