Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

ANTON FOERSTER (1837–1926)

Anton Foerster je skladatelj, rojen na Češkem, kjer je študiral glasbo in pravo. Uvrščamo ga med najpomembnejše glasbene ustvarjalce druge polovice 19. stoletja na Slovenskem. Po prihodu iz tujine je deloval kot zborovodja Narodne čitalnice in dirigent Dramatičnega društva. Dejaven je bil v Glasbeni matici in v ljubljanski stolnici. Bil je tudi učitelj glasbe na gimnaziji in urednik revije Cerkveni glasbenik. Napisal je mnoga glasbena dela (maše, samospeve, kantate, dve operi, zborovska dela), kjer je motive ljudske glasbe prenesel v umetno glasbo. Odličen primer zadnjega so romantične variacije za klavir z naslovom Zagorska po ponarodeli pesmi Zagorski zvonovi (Miroslav Vilhar).

Anton Foerster je ljudske motive uporabil tudi v svoji operi Gorenjski slavček, ki predstavlja prvo slovensko nacionalno opero.

Prisluhni odlomku opere in sklepaj, kakšen je primeren naslov.

V operi najdemo mnogo romantičnih motivov – mednje sodi arija Franja, ki izžareva močna čustva o lepotah narodne zemlje. Poslušaj odlomek posnetka in preberi besedilo, ki razkriva veliko domoljubje in predstavlja najbolj znano arijo v operi. Ugotovi, katera slovenska znamenitost je še posebej presunila pevca.

Vpiši odgovor: TRIGLAV .

S pomočjo zvočnega posnetka doživeto zapoj arijo Franja.

Oj, Triglav, moj dom je pesem, ki je nastala ob otvoritvi Triglavske koče na Kredarici. Naročilo za pesem je prejel duhovnik in skladatelj Jakob Aljaž, ki je bil znan kot velik oboževalec Triglava. Leto pred tem je na njem dal zgraditi stolp, ki se po njem imenuje Aljažev stolp. Pesem se pogosto izvaja še danes, skladatelja pa poznamo tudi po prevodu božične pesmi Sveta noč.

<NAZAJ
>NAPREJ82/127