Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
4.
Anton Foerster se je rodil na Češkem, nato pa deloval pri nas. Spomni se, kateri renesančni skladatelj je odšel iz rodne Slovenije in deloval v istem češkem mestu, kjer je glasbo študiral Fran Gerbič. Vpiši priimek skladatelja. Odgovor: GALLUS .
5.

Prisluhni odlomkom oper in jim izberi ustrezne naslove.


Gorenjski slavček Kres Ksenija

6.

Prisluhni zvočnemu primeru in zapiši ime in priimek avtorja glasbe.

Odgovor: DAVORIN JENKO .
7.

V operi Teharski plemiči skladatelja Benjamina Ipavca nastopajo naslednji pevski solisti:

Urh, celjski grof – BARITON

Pungar, teharski župan – BAS

Marjetica, županova hči – SOPRAN

Ivan, ženin Marjetice – TENOR

Jerica – ALT

S pomočjo spleta ali drugega poljubnega vira poišči slovenske operne pevce, ki bi bili primerni za posamezne vloge. Vloge in izbrane slovenske operne pevce zapiši v zvezek.

Glasbeni opus Gustavovega sina, Josipa Ipavca, predstavljajo pretežno dela z glasbeno obliko, ki ji boš prisluhnil. Prepoznaj jo.

Odgovor: Prisluhnil sem glasbeni obliki SAMOSPEV .
8.
V obdobju romantike na Slovenskem prevladujejo vokalna dela, pa vendar si v tej enoti spoznal instrumentalno delo skladatelja Benjamina Ipavca. Dopolni naslov te skladbe.

Odgovor: Serenada za godalni orkester.

<NAZAJ
>NAPREJ87/127