Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

naloge

1.

Dopolni manjkajoče besede.

V prvi polovici 19. stoletja je imela glavno vlogo ljubljanska Filharmonična družba, ki je organizirala koncerte in izvajala glasbeno izobraževanje za svoje glasbenike. V njej so sprva sodelovali slovenski in nemški glasbeniki in ljubitelji glasbe. Vse težje skladbe so potrebovale izobražene glasbenike . Ker je ljubljanska Filharmonična družba postajala pretežno nemška, so leta 1872 ustanovili Glasbeno matico, katere cilj je bil ohranjanje slovenske ljudske dediščine, imela pa je tudi svojo glasbeno šolo. Podpirala je ustvarjalnost, saj je izdajala dela slovenskih skladateljev .

2.

Oglej si portrete skladateljev. Poveži jih s pravilnimi imeni.
1
2
3
4

Gustav Ipavec {3;1;2;4}

Viktor Parma {4;3;2;1}

Anton Foerster {1;2;3;4}

Benjamin Ipavec {2;1;3;4}

3.

Skladatelj Benjamin Ipavec je svojo ljubezen do domovine čudovito izrazil v skladbi Domovini. Zaigraj melodijo spodaj zapisanih taktov pesmi na klaviaturo.

Q

C3
2

C3#
W

D3
3

D3#
E

E3
R

F3
5

F3#
T

G3
6

G3#
Z

A3
7

A3#
U

H3
I

C4
9

C4#
O

D4
0

D4#
P

E4
Û

F4
»

F4#
Ý

G4
A

G4#
Y

A4
S

A4#
X

H4
C

C5

<NAZAJ
>NAPREJ86/127