Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

BENJAMIN IPAVEC (1829–1908)

Družina Ipavec najde posebno mesto v slovenski glasbeni zgodovini. Trije bratje, Benjamin, Gustav in Alojz, ter pozneje še Gustavov sin Josip, vsi poklicni zdravniki in hkrati odlični glasbeniki, so imeli pomembno vlogo pri širjenju slovenske narodne zavesti.

Benjamin je bil eden vodilnih skladateljev v slovenski romantični glasbi. Bil je pomemben skladatelj samospeva in kmalu dobil vzdevek »slovenski Schubert«. Komponiral je skladbe za zbore, samospeve, klavirske skladbe, spevoigro, kantato in spisal tudi lirično opero Teharski plemiči.

Prisluhni serenadam in jim izberi ustrezne avtorje.


Joseph Haydn W. A. Mozart Benjamin Ipavec

GUSTAV IPAVEC (1831-1908)

Drugi iz družine Ipavec je bil Gustav, pretežno zborovski skladatelj. Deloval je kot zdravnik in župan Šentjurja pri Celju. Skladbe je pisal za posebne priložnosti, temu primerno so pesmi živahne in preproste. Nekatere izmed njih so ponarodele in se še danes pogosto izvajajo. Takšna je na primer pesem Slovenec sem.

Prisluhni zvočnemu posnetku in ugotovi, kakšna zasedba izvaja skladbo.

Kdo je avtor besedila pesmi Kje so moje rožice? Izberi odgovor.

<NAZAJ
>NAPREJ83/127