Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Preostala umetnostna glasba 20. stoletja

Trdnjava se minira

»Vsakdo, ki gradi trdnjavo, mora računati s tem, da jo bo nekdo miniral. Tokrat je revolucionarni polagalec min prišel iz Amerike – John Cage. Najprej je trdil, da je vse, kar zveni, glasba: toni, šumi, industrijski ropot, glasovi živali, naravni zvočni pojavi in podobno. Podžgal je darmstadtsko konstruktivistično kompozicijsko racionalnost z uvedbo slučajnosti, s prvinami nepredvidenega. Glasbo je zapisoval s pomočjo kockanja, z igro s kartami ali s pomočjo kitajskega Ichinga, vse skupaj je osnovano na podlagi filozofije Zena.

Virus se je prijel in se kaj hitro razpasel. Evropska mlada generacija se je začela posluževati tudi slučajnosti, ne s kockanjem ali metanjem paličic, ampak s tem, da je prepustila vedno več kompozicijske odgovornosti interpretom in s tem tudi radikalno spremenila njihovo vlogo.«

 

Kako bi lahko zapisali šum ali ropot? Izberi pravilni odgovor.

Grafična partitura je način glasbenega notiranja, pri katerem skladatelj uporablja simbole. Nujna je legenda, v kateri so navodila izvajalcem za izvajanje. Grafična notacija se uporablja, kjer je uporaba standardne notacije nemogoča.

Na spletu poišči, katera od spodnjih slik je nastala po navdihu grafične partiture skladatelja Karlheinza Stockhausna in katero bi pripisal Klausu Hinrichu Stahmerju.

 

 

Ustvari lastno grafično partituro tako, da izbereš zvoke in jih preneseš v prazna polja nad zvoki.

 


<NAZAJ
>NAPREJ26/115