Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Popularne glasbene zvrsti

Že naši predniki v prazgodovini so znali ustvarjati glasbo. Od takrat se je razvila tako neizmerna množica glasbenih oblik in zvrsti, da je glasbe več kot dovolj za vsakogar in za vse okuse.

Vsako časovno obdobje je imelo svoje glasbene oblike, skladatelje in izvajalce, ki so bili izredno priljubljeni, vendar je največji učinek in vpliv dosegla popularna glasba.

Kaj tebi pomeni izraz popularna glasba?

Večji preobrat in pospešen razvoj zabavne glasbe se je zgodil pred približno stotimi leti, ko so izumili komercialni snemalnik. Ta naprava je vsakemu poslušalcu približala nove in neznane zvrsti glasbe, kar je pripeljalo do neverjetnega mešanja tradicije, stilov in izkušenj in nastajanja novih žanrov.

Kako poteka snemanje zvoka danes?

Zaradi vrste snemalnikov in predvajalnikov glasba postane dostopna kot nikoli prej. V resnici je več kot dostopna, pogosto se ji sploh ni mogoče izogniti.

Vzemi si en dan in bodi pozoren na glasbo, ki jo slišiš na javnem mestu, televiziji ali radiu. Kakšna glasba prevladuje?

Popularno glasbo spremlja pojav množice zvezdnikov, najstniških idolov ter modnih in kulturnih gibanj. Brez privržencev in koncertov tudi popularne glasbe ne bi bilo.

<NAZAJ
>NAPREJ100/115