Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

neoklasicizem

Prisluhni odlomku simfonije, ki je sicer nastala med letoma 1916 in 1917, a nas vseeno spominja na glasbeno-zgodovinsko obdobje iz preteklosti. Skladbo je napisal skladatelj Sergej Prokofjev.

Razmisli, zakaj se je skladatelj v 20. stoletju odločil napisati takšno skladbo, in svoje zamisli izmenjaj s sošolcem.

/…/ Zdelo se mi je, da bi Haydn, če bi živel v našem času, ohranil svoj stil, obenem pa sprejel marsikatero novost. In takšno skladbo sem hotel napisati: simfonijo v klasičnem slogu. Ko sem videl, da mi uspeva, sem jo imenoval Klasična simfonija /…/ predvsem zato, ker je bila preprostejša, in pa zato, da bi se pošalil, saj sem rahlo upal, da se bo simfonija res izkazala za klasično delo. (Sergej Prokofjev) {Vir; Mojstri klasične glasbe in njihova dela, številka 25. Stran 8. Založba Mladinska knjiga. Ljubljana. 1995.}

Ugotovi, v katero glasbeno-zgodovinsko obdobje bi lahko umestili poslušani odlomek iz 2. stavka Simfonije št. 1 v D-duru, in vpiši odgovor.

Skladba bi lahko bila iz obdobja, ki se imenuje KLASICIZEM .

Katera časovna opredelitev omenjenega obdobja je ustrezna?

Dopolni manjkajoče podatke.

Klasicizem je obdobje v umetnosti, ki se je začelo sredi 18 . stoletja in izzvenelo v prvih desetletjih 19 . stoletja.

Oglej si videonapovednik dogodka in odgovori.

Kako imenujemo tovrstno odrsko izvedbo umetniških plesov z glasbeno spremljavo? Odgovor: BALET .

Skladatelj Peter Iljič Čajkovski je bil mojster komponiranja te glasbene umetnosti. Izberi naslove njegovih baletnih mojstrovin.


a) Hrestač.
b) Pepelka.
c) Trnuljčica.
d) Labodje jezero.
e) Posvečenje pomladi.
Izberi barvo: pravilno, nepravilno
<NAZAJ
>NAPREJ33/115