Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

GLASBA V GLEDALIŠČU

Glasba je pomembno mesto našla v gledališču. Naštete imaš gledališke glasbene oblike, ki si jih že spoznal. Poveži jih z definicijami.

Poveži glasbeno obliko z njeno definicijo.

opera
Je gledališko glasbeno delo, pri katerem pevci, zbor in plesalci ob spremljavi orkestra prikazujejo dramsko dogajanje.
balet
Je glasba za gledališko delo, ki je namenjena umetniškemu plesu na odru.
opereta
Pomeni »mala opera« in je glasbeno gledališko delo, ki ima govorjene dialoge in pevske točke.
Število napačnih: 0

Poslušaj odlomek, ki si ga slišal že v osmem razredu in odgovori.

 

Odlomek je iz:

V čem se opereta razlikuje od opere?

Začetki operete segajo v drugo polovico 19. stoletja. To glasbeno obliko so prvi začeli pisati Francozi, od tam pa se je razširila po vsem svetu. Ljudje so jo hitro vzljubili, saj je bila preprostejša in lahkotnejša od opere. Tema operet so bile običajno ljubezenske zgodbe s srečnim koncem.

V Angliji se je na podlagi operete začela razvijati nova oblika, ki so jo sprva imenovali musical comedy ali musical play. Angležev ni ravno navdušila, zato je menedžer George Edwardes s svojim gledališčem to novo gledališko obliko prenesel v New York, kjer je doživela velik uspeh. Tako se je začel razvoj muzikala.

<NAZAJ
>NAPREJ75/115