Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

rock

Začetki popularne zabavne glasbe, kot jo poznamo danes, segajo v leta po drugi svetovni vojni. Vse bolj zahtevni zabavni glasbi big bandov v Ameriki se je zoperstavil rhythm and blues ter glasba belcev country and western. V teh prvih petdesetih letih 20. stoletja so mnogi pevci ob spremljavi plesnih ansamblov peli lahkotnejše popevke z mirnejšim plesnim ritmom, nad katerimi so se navduševali zlasti starejši poslušalci, saj so ob njih lahko plesali razne salonske standardne in latinske plese. Znane popevke so v petdesetih letih 20. stoletja izvajali tudi skupina The Everly Brothers in pevca Frank Sinatra in Tom Jones.

  

The Everly Brothers                    Frank Sinatra

Zabavna glasba 20. stoletja je začela nastajati z mešanjem številnih slogovnih zvrsti. Poveži posamezne zvočne primere z ustreznim glasbenim slogom.

{funky;blues;rock_'n'_roll;latino;ragtime}
{blues;funky;rock_'n'_roll;latino;ragtime}
{rock_'n'_roll;funky;blues;latino;ragtime}
{latino;funky;blues;rock_'n'_roll;ragtime}
{ragtime;funky;blues;rock_'n'_roll;latino}

Rock je mešanica glasbe različnih kultur, kar je tudi glavni razlog za njegovo popularnost in razširjenost. Z močnimi primesmi ritma in bluesa se je iz ZDA v zgodnjih petdesetih letih 20. stoletja razširil po vsem svetu. Najpogostejša zasedba rock skupine je električna kitara, vokal, bas kitara in bobni. Pozneje se pridružijo še klaviature in saksofon.

S klikom na kroge poslušaj različne zvrsti popularne glasbe iz znanih skladb.

 

»Pop glasba pogosto zagotavlja, da je vse v redu. Rockovska glasba pa pravi, da nikakor ni v redu, vendar lahko kaj naredimo za to, da bo v redu.« Bono, pevec skupine U2

<NAZAJ
>NAPREJ93/115