Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

JAZZ PO SVETU IN DOMA

V jazzu je nekaj posebnega. S tem se moraš roditi. Tega se ne moreš naučiti. Tega ne moreš kupiti in noben kritik ne more tega ubesediti. To »nekaj« spregovarja v sami glasbi in govori samo zase.

Miles Davis (1926–1991)

Prisluhni zvočnemu primeru in odgovori na vprašanji.

Vpiši ime solističnega glasbila, ki si ga prepoznal v slišanem zvočnem primeru.

Odgovor: SAKSOFON .

Prepoznani inštrument uvrščamo med:  

S pomočjo spleta ali druge ustrezne literature poišči ime in priimek nekdanjega ameriškega predsednika, ki je bil dober amaterski saksofonist.

Odgovor: BILL CLINTON .

JAZZ KOT GLASBENA ZVRST

Jazz je glasbena zvrst, ki se pojavi v ZDA na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Združuje elemente črnskih duhovnih pesmi, ragtima, bluesa in glasbe belcev. Njegove temeljne značilnosti so improvizacija, močno poudarjen ritem, sinkope ter posebne tonske višine, ki tvorijo blues lestvico.

Oglej si videoposnetek in prisluhni zvočnemu primeru. Prepoznaj omenjene značilnosti jazzovske glasbe.

Prisluhni instrumentalni jazzovski priredbi slovenske ponarodele pesmi. Prepoznaš naslov in avtorja glasbe originalne različice?

<NAZAJ
>NAPREJ66/115