Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

hiphop

Hiphop je kultura in način življenja, ki se razteza čez več desetletij afriško-ameriškega in mestnega življenja. Ima velik vpliv na jezik, kulturo in življenje mladih, prvenstveno v Združenih državah Amerike in tudi drugod po svetu.

 

Ali prepoznaš nekatere izmed glavnih elementov hiphop kulture?

 

{rap;DJ-ing;break_dance;grafiti;hiphop_moda;beatboxing} {grafiti;DJ-ing;rap;break_dance;hiphop_moda;beatboxing} {DJ-ing;rap;grafiti;break_dance;hiphop_moda;beatboxing}

 
{break_dance;rap;grafiti;DJ-ing;hiphop_moda;beatboxing} {hiphop_moda;rap;grafiti;DJ-ing;break_dance;beatboxing} {beatboxing;rap;grafiti;DJ-ing;break_dance;hiphop_moda}

Hiphop glasba se je prvič pojavila, ko so DJ-ji v južnem Bronxu ustvarjali ritmične vzorce iz plošč na dveh gramofonih, ki so imenovani vzorčenje ali sampling. Pozneje se pridružita še rap, petje v ritmičnem slogu, in beatboxing, vokalna tehnika posnemanja bobnarskih elementov glasbe in drugih tehničnih učinkov. Med oboževalci te nove glasbe sta se pojavila izvirna oblika plesa – break dance – in poseben stil oblačenja. Ti elementi so doživeli precejšnjo preobrazbo in razvoj skozi zgodovino kulture.

 

DJ-ing (didžejanje, vrtenje glasbe)

Turntablism je tehnika manipuliranja zvokov in ustvarjanje glasbe z uporabo gramofonskih plošč in mešalne mize. Eden prvih DJ-jev je DJ Kool Herc (na sliki levo), ki je uvedel tehniko {breakov;Break nastane, ko DJ ustvari ritmično poudarjene prehode med deli skladbe ali med dvema ploščama. V breaku je po navadi DJ s ponavljanjem bolj zanimivih instrumentalnih delov skladbe in s spreminjanjem ritma in pulza stopnjeval napetost do ponovne vrnitve na skladbo.}.

Poleg razvijanja Kool Hercove tehnike so hiphop DJ-ji uvedli tudi tehniko {skrečanja;Skrečanje je tehnika ustvarjanja specifičnih zvočnih učinkov s premikanjem vinil plošče naprej/nazaj v ritmu glasbe, pri čemer gramofonska igla praska (angl. to scratch) ploščo. } (scratching).

 

MC-ing (emsijanje, emceeing)

Izraz MC izhaja iz izraza Master of Ceremony (povezovalec na prireditvi). Večina ljudi povezuje MC-jing z rapanjem, vendar je rapanje le ena izmed tehnik MC-janja. Dober MC v svoj nastop vloži veliko truda, saj je poleg osnove – rim –, potrebnih še nekaj drugih lastnosti, kot so flow (pretočnost rim) in delivery (način rimanja).

<NAZAJ
>NAPREJ107/115