Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

NOVA SKLADBA – od ideje do izvedbe

S pomočjo miselnega vzorca ugotovi, kako nastane skladba, in reši naloge v nadaljevanju

S pomočjo miselnega vzorca dopolni manjkajoče besede.

Skladba lahko nastane na več različnih načinov. Organizator koncerta ali festivala izda naročilo za novo skladbo. Lahko ga odda tudi izvajalec sam. Skladbo napiše skladatelj ; tega večinoma ne počne samostojno, ampak sodeluje z izvajalcem. Kakšna bo skladba, je odvisno od tega, kje bo izvedena, kdo jo bo izvajal in koliko bo izvajalcev.

Od izvajalca je odvisno, kako zahtevna bo skladba, saj se tudi izvajalska tehnika razlikuje od posameznika do posameznika. Skladbe za otroke bodo zato lažje od tistih za profesionalne glasbenike. Mogoče bo izvajalec solist in jo bo izvajal sam, morda jo bo izvajala velika skupina izvajalcev, kar imenujemo orkester (instrumentalna zasedba) ali pevski zbor (vokalna zasedba). Prva izvedba skladbe se imenuje PRAIZVEDBA oziroma KRSTNA IZVEDBA.

Skladatelj je lahko tudi izvajalec, kakor se je zgodilo pri slovenskem akordeonistu Luku Juhartu.

Iz rokopisa izpiši besedo, ki jo skladatelj uglasbi: hrup .

Prisluhni, kako izpisana beseda zveni na posnetku.

<NAZAJ
>NAPREJ47/115