Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

EKSPRESIONIZEM IN ATONALNA GLASBA

Preberi besedilo in reši naloge.

Star si 14 let in že tri leta je vojna. Živiš pri teti in stricu na hribovski kmetiji. Kako dolgo so nemški vojaki v tvojem kraju, ne veš več. Kar naenkrat so prišli in popisali vse živali na vaši kmetiji ter določili, koliko hrane in živine je treba obvezno oddati. S hrano še nekako gre, če pa hočeš kupiti obleko, moraš imeti pike, ki jih kmetje ne dobijo.
Hodiš v šolo. Pouk poteka v nemškem jeziku. Težko je, saj ničesar ne razumeš. Imaš same nemške učiteljice. Kmalu v nemško vojsko vpokličejo tvojega brata. Ne veš še, da boš kmalu dobil obvestilo o njegovi smrti in fotografijo njegovega groba. Vedno te je strah. Ponoči zagrinjate okna, da se ne bi videla luč. Nikoli ne veste, kdo bo potrkal na vrata ali okna. Včasih pridejo Nemci in pretaknejo vso hišo, spet drugič partizani, ki prav tako zahtevajo hrano.
Tvoja mama živi v Mariboru in je partizanska kurirka – ilegalka. To pomeni, da nosi orožje, strelivo, prepovedano čtivo in denar, vse skrito v kovčku. Pri stricu in teti živiš zato, ker je bilo mamo strah, da se ti kaj ne zgodi med njenimi kurirskimi potmi. Nisi je videl že celi 2 leti.

 

Premisli, katere barve bi uporabil pri slikanju prebrane zgodbe? Kako bi lahko izrazil svoje občutke?

Primerjaj barve, ki bi jih izbral ti, z barvami na sliki.

Izberi glasbeni primer, ki bi po tvojem mnenju najbolje orisal tvoje občutke ob branju besedila.

<NAZAJ
>NAPREJ10/115