Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

ROCK V SLOVENIJI

Beatlomanija je zajela tudi Slovenijo. Prva slovenska skupina, ki je posnemala The Beatlese, je bila skupina Kameleoni.

 

Po uveljavitvi hrvaške skupine Bijelo Dugme pridejo s pomočjo Radia Študent v ospredje punk in skupine, kot so Pankrti, Ljubljanski psi in Otroci socializma. V osemdesetih letih so te skupine pomenile jedro glasbene scene, ki pa je še vedno prepredena s skupinami Lačni Franz, Martin Krpan, Šank Rock in Sokoli.

 

Po govorici, ki jo slišiš na začetku, poskušaj umestiti skupino v slovensko pokrajino.

 

V devetdesetih letih imamo na eni strani komercialno uspešne Big Foot Mama, Siddharta, Sausages, Tabu, Nude in na drugi strani eksperimentalno izvirne in neodvisne "bende", kot so Prisluhnimo tišini, Center Za Dehumanizacijo, Elvis Jackson in Demolition Group. Hard rock skupine, kot so Proletariat, Srou pa letu, Pridigarji, The fat nuns, Anonimous, Low punch, Man in the Shadow, Entreat imajo nasproti množico DJ-jev, slovenski rap in ska-reggae sceno.

V Sloveniji je mnogo rock festivalov, kot so Rock Otočec, No border Jam, Soča Reggae Riversplash, Metelkova, Metal festival v Bovcu in množica drugih motofestov.

 

 

Na zgornji fotografiji lahko vidiš Rock Otočec, na spodnji pa Metelkova mesto, ki je eden izmed koncertnih prostorov v Ljubljani, ki omogoča življenje alternativnim subkulturam. Takšni koncertni prostori so tudi Pekarna v Mariboru, Mostovna v Novi Gorici ter množica preostalih mladinskih klubov po vsej Sloveniji.

 

<NAZAJ
>NAPREJ96/115