Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

                 

V pop glasbi so močno poudarjeni vizualni učinki. Zaposleni v glasbeni industriji se zavedajo, da je ljudem pomembna vizualna stimulacija in to tudi v veliki meri izkoriščajo. Pevci niso vedno občudovani samo zaradi svojih pevskih zmožnosti, ampak tudi zaradi učinka, ki ga imajo na občinstvo s svojim nastopom ali videzom.

Z razvojem glasbenega videospota je glasbena industrija dobila nove razsežnosti.

Kakšen učinek ima nate videospot pri poslušanju glasbe?

Poslušaj posnetek pesmi Take on me skupine A-ha in opiši svoje doživetje. Nato na spletu poišči videospot za isto pesem? Ali je tvoje doživetje isto?

Tradicionalni in narodni elementi v popularni glasbi

Ljudska in tradicionalna glasba sta bili od nekdaj vseprisotni v človekovem vsakdanu. Tradicionalna glasba je simbol narodne identitete in nenehen vir navdiha za številne glasbenike.

Obstajajo različni stili in različni nazivi za tako vrsto popularne glasbe: folk glasba, etno glasba, narodno-zabavna glasba, glasba sveta, turbo folk glasba ...

 

V Sloveniji se je pod vplivom narodnega oziroma ljudskega izročila razvila oblika narodno-zabavne glasbe. Od številnih izvajalcev posebni mesti pripadata utemeljiteljema te glasbene zvrsti Lojzetu Slaku in Slavku Avseniku .

Z mešanjem pop in narodne glasbe so nastale poskočne skladbe, priljubljene na veselicah, ki jih prepevajo skupine, kot so Modrijani in Čuki.

 

Glasbeniki folk skupine Katalena so za svojo skladbo našli navdih v ljudski pesmi. Ali jo prepoznaš?

<NAZAJ
>NAPREJ102/115